Hoe wij lesgeven
Lesgeven is de kern van ons werk. Wij werken met jaargroepen en geven gediffertieerd les, we dagen ieder kind op zijn niveau uit. Onze lessen kenmerken zich door:
-
Interactiviteit
-
Gevarieerde werkvormen
-
Kinderen zelfstandig (samen) laten werken
Op school leggen we de basis voor het kind om zich straks in de maatschappij te kunnen handhaven. Daarom leren wij de kinderen niet alleen de basisvaardigheden (rekenen, taal, spelling), maar ook specifieke vaardigheden die zij in deze tijd nodig hebben.
Sociale en Culturele Vaardigheden
ICT en Mediawijsheid
Informatie en Presentatie
Vreemde Talen
Creativiteit en Expressie
Beweging en Sport
Sociale en culturele vaardigheden
We leren de kinderen om effectief te communiceren, te werken, te leren en te leven met anderen. Daarbij hoort ook het samen oplossen van problemen. Hiervoor werken wij met de methode De Vreedzame School en laten we de kinderen veel in tweetallen of kleine groepjes werken aan projecten. Zo leren ze dat iedereen uniek is, dat er daardoor verschillen zijn tussen mensen, en dat we dat altijd respecteren. We leren ze dus omgaan met verschillen in etnische, culturele en sociale achtergronden.
ICT en mediawijsheid
We leren de kinderen de kennis en vaardigheden die nodig zijn om met computers om te gaan, maar ook hoe zij dat op een bewuste, veilige manier doen. Elke groep beschikt over een aantal desktops op de gang, waar kinderen aan kunnen werken. Daarnaast maken de groepen 3 t/m 8 twee keer per week gebruik van de laptopkar. Alle kinderen werken dan in de klas één of twee uur op de laptop. We hebben als school protocollen voor het gebruik van internet en social media. Die regels worden door de leerkrachten uitgelegd en hangen ook bij de computers.
Alle leerlingen van groep 1 t/m 8 hebben een schoolaccount voor het gebruik van Microsoft Office 365. Daardoor kunnen ze zowel op school als thuis werken aan hun opdrachten in word, powerpoint, excel, etc. In Microsoft Teams kunnen ze op afstand samenwerken. In deze tijd, waarin we soms genoodzaakt zijn onderwijs op afstand te verzorgen, hebben we op deze manier alle voorwaarden om dat snel en effectief vorm te kunnen geven!
De school beschikt over twee ICT-coördinatoren die zorgen dat alle apparatuur en software goed werken en up to date blijven.
Informatie en presentatie
In onze kennismaatschappij is het belangrijk dat kinderen leren omgaan met informatie. We laten ze oefenen met zoeken, selecteren, verwerken en gebruiken van informatie. We leren ze de informatie te gebruiken om kritisch na te denken en tot weloverwogen beslissingen of ideeën te komen. Hiervoor maken zij bijvoorbeeld werkstukken of projectopdrachten. Ook het presenteren van die werkstukken en opdrachten hoort hierbij. Het aanleren van presentatievaardigheden start al in groep 1 met de verteldoos en gaat door tot en met groep 8, waarbij er steeds meer van de leerlingen gevraagd wordt in de vorm van spreekbeurten en boekbesprekingen. Ook het leren werken met powerpoint hoort daarbij.
Vreemde talen
Globalisering maakt het aanleren van vreemde talen onmisbaar in deze tijd. Daarom krijgen de kinderen op de Sint Jozefschool van groep 1 t/m 8 het vak Engels. Daarnaast is het voor plusleerlingen mogelijk een tweede vreemde taal te leren via het digitale programma Languagenut.
Creativiteit en Expressie
De ontwikkeling van creativiteit en expressie dragen bij aan de harmonische ontwikkeling van het kind. Daarom besteden wij hier veel aandacht aan. De kinderen krijgen knutsel- en tekenlessen die meestal aansluiten bij thema's van andere vakgebieden. We organiseren tentoonstellingen en voorstellingen voor en door kinderen. En elke klas krijgt wekelijks muziekles van onze vakleerkracht in het muzieklokaal, waar zij zingen, dansen en instrumenten leren bespelen. Kinderen uit de groepen 5 t/m 8 die een instrument kunnen bespelen, mogen ook lid worden van het schoolorkest.
Beweging en Sport
Kinderen bewegen de laatste jaren steeds minder, met name door de komst van de Ipad en spelcomputers. De Gezondheidsraad schrijft voor dat scholieren elke dag minstens een uur 'matig intensief' moeten bewegen, zoals wandelen, fietsen of buiten spelen. Daarom spelen al onze leerlingen dagelijks buiten. Wij hebben hiervoor drie grote speelpleinen: voor groep 1 t/m 3, voor groep 4 t/m 6 en voor groep 7 en 8. De kinderen kunnen dan gebruik maken van sport- en spelmateriaal. Daarnaast hebben wij een uitgebreid gymnastiekprogramma voor alle groepen. Ook doen wij als school mee met sporttoernooien, zoals het schoolvoetbaltoernooi, en de jaarlijkse avondvierdaagse.
Projectweken
Ieder jaar staat de school gedurende drie weken in het teken van het zogenaamde Jozefproject. In die drie feestelijke weken gaat elke klas met een specifiek thema aan de slag, dat door de leerlingenraad wordt gekozen. De kinderen leren erover, de school en de klassen worden versierd en alle groepen maken van hun klas een museum op basis van het thema.
Het Jozefproject wordt groots en feestelijk afgesloten: de school gaat open voor ouders, broertjes, zusjes, opa’s, oma’s, tantes en ooms en iedereen mag de tentoonstellingen in de klassen komen bewonderen. Op de schoolpleinen staan kraampjes waar eten en drinken wordt verkocht, overal zijn spelletjes te doen en er is een speurtocht door de hele school.
In 2020 was het thema Dieren. Bekijk hier het projectfilmpje!